دوره نتورک پلاس
دوره +Network چیست و چرا در یادگیری شبکه اهمیت دارد؟
دوره +Network اولین دوره در یادگیری شبکه و پیش نیاز اکثر دورههای شبکه است که همه مفاهیم بنیادی شبکه در آن مطرح میشوند. بنابراین تسلط کامل بر مطالب این دوره ضروری است. با توجه به اهمیت مفاهیم و برای یادگیری بیشتر توصیه میکنیم کتاب مرجع آموزش دوره +Network هم مطالعه شود. این کتاب به زبان انگلیسی در اینترنت وجود دارد و قابل دانلود است و منابع ترجمه شده آن نیز موجود و قابل تهیه هستند.
نسخه انگلیسی این کتاب داخل کانال تلگرام NetworkDream قرار داده شده و از آنجا قابل دانلود است.
آدرس کانال تلگرام: https://t.me/NetworkDreamChannel
اما همزمان با مطالعه کتاب، دیدن ویدئوهای آموزشی برای یادگیری اصول کلی و عملی لازم برای شروع کار در زمینه شبکه مفید خواهد بود.
یکی از ویژگی های دوره +Network اینست که مربوط به vendor یا شرکت خاصی نیست. مثلا دوره CCNA مربوط به شرکت Cisco یا دوره MTCNA مربوط به شرکت MikroTik هست که در مورد دیوایسهای میکروتیک صحبت میکند. دوره +Network که محصول شرکت Comptia هست در مورد وندور خاصی صحبت نکرده و مفاهیم شبکه را به صورت کلی بیان میکند.
از آنجا که در دوره +Network بیشتر مباحث تئوری مطرح شده و مباحث عملی کمتری را شامل می شود ممکن است دوره ی خسته کننده ای باشد از همین رو ما سعی کردیم این دوره را تا حد ممکن با مباحث عملی و آزمایشات مرتبط همراه و ترکیب کنیم تا هم مفاهیم را در عمل آموزش داده و مواردی که ممکن است در دنیای واقعی به آنها بر بخورید را به کار بگیریم و هم از کسالت آوری مباحث تئوری کم کنیم.
برای شروع یادگیری شبکه لازم است به این پرسش فکر کنیم که شبکه چیست و چه کاربردی دارد؟ برای جواب دادن به این سوال شاید بهتر باشد به زمانی برگردیم که اولین شبکه ها توسعه پیدا کردند. یکی از دلایل گسترش شبکه ها به اشتراک گذاشتن منابع (سخت افزاری) بود. چون سخت افزارها گران قیمت بودند و افراد نیاز داشتند تا آنها را به اشتراک بگذارند. به عنوان مثال یک پرینتر را به یک سیستم وصل کرده و آن را وارد شبکه میکردند و به این صورت تعداد زیادی سیستم از یک دستگاه به طور اشتراکی استفاده میکردند. اما امروزه کاربرد آن تغییر کرده و از شبکه برای ارتباط با افراد و سیستم های دیگر استفاده میکنیم. مثلا برای ارتباط با سایر افراد ما از نرم افزارهایی مثل تلگرام، اینستاگرام و سایر شبکه های اجتماعی استفاده میکنیم که به ما امکان اشتراک گذاری داده ها را می دهد. پس به اشتراک گذاری داده ها و ارتباط امروزه از به اشتراک گذاری سخت افزار مهم تر شده هر چند اشتراک گذاری سخت افزارها هنوز هم اهمیت خود را از دست نداده است.
در ویدئوی اول از این دوره آموزشی ما دو کامپیوتر را از طریق کابل شبکه به هم وصل میکنیم و فایلی را بین آنها به اشتراک میگذاریم. این کار در مواردی که شما امکان انتقال فایل از طریق فلش را ندارید یا میخواهید با سرعت خیلی بالاتری جابجایی را انجام دهید مفید خواهد بود.
آشنایی با بعضی تجهیزات لازم برای راه اندازی یک شبکه کامپیوتری
نکته ای که قبل از شروع کار باید در نظر داشته باشید این است که اگر لپ تاپ شما پورت شبکه ندارد باید از مبدل مناسب مثلا تبدیل RJ45 (که همان کابل شبکه هست) به USB تایپ A استفاده کنید. کابل شبکه هم نیاز خواهید داشت که در مباحث بعد مفصل در مورد ساخت و استفاده و انواع آن صحبت میکنیم.
نحوه ایجاد اتصال فیزیکی دو کامپیوتر برای ایجاد یک شبکه
برای ایجاد ارتباط فیزیکی، یک سر کابل شبکه را به پورت شبکه یا مبدل یکی از سیستم ها و سر دیگر آن را به پورت شبکه سیستم دیگر وصل میکنیم. سعی کنید این مراحل را حتما به صورت عملی انجام دهید چون این کار میتواند بحث شبکه را برای شما ملموس تر کند.
انجام تنظیمات روی سیستمها و ایجاد یک شبکه کامپیوتری
بعد از ایجاد اتصال فیزیکی دو کامپیوتر، حالا لازم است روی آنها IP address تعریف کنیم. اگر درباره مفهوم آدرس های IP اطلاعاتی ندارید نگران نباشید چون بعدا به طور کامل در مورد آنها صحبت خواهیم کرد. در حال حاضر صرفا هدف ما ایجاد یک شبکه اولیه هست.
روی کامپیوتر اول، در قسمت پایین سمت راست taskbar تصویر کره زمین را میبینیم. روی آن راست کلیک کرده و بر روی گزینه open network and internet setting کلیک میکنیم.
در پنجره باز شده در قسمت advanced network setting روی گزینه change adapter options کلیک میکنیم.
از پنجره باز شده روی کارت شبکه سیستم دو بار کلیک میکنیم و از پنجره باز شده گزینه properties را انتخاب میکنیم.
از گزینه های موجود، گزینه internet protocol version 4 (TCP/IPv4) را انتخاب میکنیم و روی گزینه properties که فعال شده کلیک میکنیم.
در قسمت بالای صفحه باز شده تیک را روی گزینه use the following IP address قرار میدهیم. در قسمت فعال شده زیر آن یک آدرس آی پی مثلا 192.168.10.11 وارد کرده و کلید tab روی کیبورد را میزنیم. به این صورت subnet mask خودکار پر میشود.
سپس OK میکنیم و صفحات باز شده را میبندیم. فایل یا فایل های مورد نظر برای انتقال را داخل یک پوشه قرار میدهیم. اکنون برای share کردن، روی پوشه راست کلیک کرده و از گزینه properties از تب های بالا روی sharing کلیک میکنیم.
در پنجره باز شده گزینه advanced sharing را انتخاب میکنیم. یک پنجره باز میشود که داخل آن تیک گزینه share this folder را فعال میکنیم. حالا اگر بخواهیم permission را تغییر دهیم یعنی دسترسی و اجازه افرادی که در این شبکه هستند و پوشه با آنها به اشتراک گذاشته میشود را تغییر دهیم، روی permission کلیک کرده و سایر تیک ها را فعال میکنیم. این گزینه بطور پیش فرض روی read هست که برای هدف فعلی ما کافیست. با فعال بودن گزینه read اجازه دیدن و کپی کردن فایل برای سایر سیستم ها وجود دارد. اکنون این فولدر با بقیه سیستم ها به اشتراک گذاشته شده و میتوانیم پنجره های باز شده را ببندیم.
حالا برای دیدن پوشه مورد نظر در سایر سیستم ها باید مشابه سیستم اول روی آنها نیز یک IP در همان range ست کنیم. به عنوان مثال 192.168.10.12. بعد از تعریف کردن IP روی سیستم file explorer را باز میکنیم و در قسمت آدرس بار IP سیستم اول که مبدا اشتراک گذاری فایل بود را به این صورت تایپ میکنیم: 192.168.10.11\\ و enter را میزنیم.
درصفحه باز شده پوشه به اشتراک گذاشته شده را میبینیم با علامت لوله روی آن که نشانه اشتراک گذاری است. از اینجا میتوانیم فایل ها را مشاهده یا روی سیستم خود کپی کنیم. به این صورت ما اولین و ساده ترین شبکه خود را با استفاده از یک کابل UTP و دو سیستم ساختیم! در مراحل بعدی میخواهیم ببینیم چطور تعداد بیشتری کامپیوتر یا دیوایس را به هم وصل کرده و شبکه های بزرگتری ایجاد کنیم.
پس در مقالات بعدی همراه ما باشید.
دیدگاهتان را بنویسید